Tuesday, 25 July 2017

Чийзкейк тип „Страчатела“ / Cheesecake façon Stracciatella




[БГ] Емблематичният италиански сладолед с аромат на сиренето „fior di latte“ и парченца шоколад, създаден през 1961 година в Бергамо от сладоледения майстор Енрико Панатони, под формата на чийзкейк без печене (с крем-сирене).
[FR] La glace italienne emblématique aux parfums du fromage « fior di latte » et copeaux de chocolat, créé en 1961 à Bergame par le glacier Enrico Panattonni, sous forme de cheesecake (au fromage à tartiner).

Продукти:
(за форма с диаметър 23 см)
За основата:
150 г бисквити
60 г масло
За крема:
600 г крем-сирене „Филаделфия“
300 мл пълномаслена течна сметана
80 г пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт
5 листа (10 г) желатин (200 bloom)
170 г шоколад (смес от тъмен, млечен и бял)

30 г черен шоколад за украса

Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема:
Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя за 20 – 30 минути в хладилник.
Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Крем-сиренето се размесва добре в купа, заедно с ваниловия екстракт. Сметаната се поставя в студената купа и се разбива на пухкав крем. По време на разбиването се добавя постепенно пудрата захар. Полученият крем се прибавя се на три пъти към крем-сиренето и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес.
Желатинът се отцежда, добавят се 2 лъжици вода или сироп и се разтапя внимателно на микровълнова фурна на слаба мощност (не трябва да завира). Разтопеният желатин се добавя към крема и се разбърква добре. Трите вида шоколад се нарязват на дребни парченца и се добавят към крема. Разбърква се добре.

Кремът се изсипва върху стегнатия блат и повърхността се заравнява с шпатула. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре.

Тъмният шоколад за украса се разтопява внимателно на водна баня или в микровълновата фурна и се разстила на тънък слой върху лист пекарска хартия. Оставя се да стегне в хладилника и се начупва на парчета или се отделят люспи с острието на нож. Стегналият чийзкейк се украсява с шоколадовите люспи преди поднасянето.


Ingrédients :
(pour un moule de 23 cm)
Pour la base:
150 g de biscuits (Petits bruns)
60 g de beurre doux
Pour la crème:
600 g de fromage à tartiner (Philadelphia, Saint-Moret)
300 ml de crème entière liquide
80 g de sucre glace
1 càc d’extrait de vanille
5 feuilles (2g) de gélatine (200 bloom)
170 g de chocolat : noir, au lait et blanc

30 g de chocolat noir pour la décoration

Préparation de la base:
Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos d’une cuiller. Laisser environ 30 minutes au frigo pour que le beurre prenne. 

Préparation de la crème :
Mettre le bol avec la crème liquide au frigo pendant 20 – 30 minutes.
Faire tremper la gélatine dans un bol d’eau froide pendant 10 minutes. Dans un grand bol mélanger le fromage à tartiner avec l’extrait de vanille.
Monter la crème froide avec le sucre glace en chantilly. Ajouter la chantilly au fromage en trois fois, en incorporant délicatement pour ne pas la faire tomber. Egoutter la gélatine et mettre les feuilles dans un bol avec 2 cuillères d’eau ou de sirop. Faire fondre la gélatine au four micro-ondes à basse puissance. Verser la gélatine fondue sur la crème et bien mélanger.
Concasser les trois chocolats en petits morceaux (copeaux) et es ajouter à la crème. Verser la crème sur le fond refroidi. Lisser la surface avec une spatule. Mettre le moule au réfrigérateur pendant quelques heures ou toute une nuit pour que la crème prenne bien.

Faire fondre le chocolat noir pour la décoration au bain-marie ou au four micro-ondes et le verser en fine couche sur une feuille de papier cuisson. Laisser prendre quelques minutes au frigo avant de le découper ou gratter des copeaux avec la lame d’un couteau. Décorer le cheesecake avec les copeaux de chocolat avant de déguster.

1 comment:

Elena Dimitrova said...

Страхотен, много красив и изящен чийзкейк.Великолепно лятно предложение.
Поздрави !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...