Sunday, 16 July 2017

Ктипити (Хтипити) / Ktipiti (Htipiti)




[БГ] Моят вариант на гръцкия дип/сос/разядка или изобщо нещо, което се маже на филийка или сухар или тънка питка, с печени чушки и сирене. Ако сте любители на силните усещания заменете обикновения червен пипер с лютив.
[FR] Ma version de la sauce/dip/tartinade, en somme quelque chose que l’on peut tartiner sur un toast ou un pain pita, au poivrons grillés et à la feta, nous venant de la Grèce. Si vous aimez les sensations fortes, vous pouvez ajouter du paprika pimenté à la place du paprika doux.

Продукти:
100 г печени чушки
125 г бяло саламурено сирене
100 г цедено кисело мляко
1 силидка чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух риган


Печените чушки, сиренето, киселото мляко, чесънът и подправките се поставят в купа на блендер (или миксер) и се пюрират заедно. Добавя се зехтинът и се разбърква добре. Оставя се в хладилник до сервирането. Сервира се с препечени филийки или тънки питки (пита), може да се поръси с малко магданоз.

Ingrédients :
100 g de poivron grillés
125 g de feta
100 g de yaourt à la grecque
1 gousse d’ail
2 càs d’huile d’olive
1 càc de paprika doux
1 càc d’origan
Disposer les poivrons, la feta, le yaourt, l’ail et les épices dans le bol d’un blender. Mixer le tout ensemble. Verser l’huile d’olive et bien mélanger. Rectifier l’assaisonnement, si nécessaire. Laisser au frigo jusqu’au moment de servir. Servir avec de la pain pita chaud ou des toasts, vous pouvez également le parsemer d’un peu de persil.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...