Thursday, 3 August 2017

Клафути с грах, пушени гърди и рикота / Clafouti aux petits pois, poitrine fumée et ricotta




[БГ] Познато по-скоро като сладкиш, клафутито може да се приготви и в солен вариант, в случая с грах, пушени гърди и рикота, за допълнителна мекота. Комбинацията е страхотна!
[FR] Plus connu comme un dessert, le clafouti se décline également en version salée. Ici, une recette vue dans le magazine Saveurs, mais avec quelques modifications. La combinaison de la fraicheur des petits pois, le parfum de la poitrine fumée et la douceur de la ricotta est une vraie réussite !

Продукти:
(за 8 купички с вместимост 150 мл, рецептата е адаптирана от сп. Saveurs, брой 220)
300 г грах (замразен в моя случай)
180 г пушени гърди
125 г рикота
50 г царевично нишесте
250 мл течна сметана
2 яйца голям калибър
30 г кашкавал
10 листа мента
1 с.л. кокосово масло

Грахът се сварява за 5 минути (или според инструкциите на пакета) в подсолена вода. Изважда се и веднага се прехвърля в купа със студена вода и лед, за да спадне температурата по-бързо и да се запази зеленият цвят. Пушените гърди се нарязват на ленти и запържват на среден огън до златисто, без добавена мазнина. Изваждат се и се оставят за няколко минути върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Яйцата се разбиват в купа, добавя се нишестето и се разбърква добре. Добавят се сметаната, настъргания кашкавал, нарязаната мента, сол и черен пипер. Свареният грах се отцежда.

Фурната се загрява на 180 градуса.
Стените и дъното на купичките са намазват с тънък слой кокосово масло. На дъното на всяка купичка се разпределят сварения грах, ивичките пушени гърди и 2-3 чаени лъжички рикота. Отгоре са разпределя яйчената смес. Пекат се за 30 минути в предварително загрятата фурна. Изваждат се и се оставят да изстинат леко преди сервиране.


Ingrédients :
(pour 8 ramequins de 150 ml, la recette est adaptée du magazine « Saveurs », n° 220)
300 g de petits pois (congelés)
180 g de poitrine fumée
125 g de ricotta
50 g de fécule de maïs
250 ml de crème liquide entière
2 gros œufs
30 g de fromage à pâte dure qui fond à la cuisson (j’ai utilisé du kashkaval, un fromage bulgare qui pourrait être substitué par de l’emmental, comté ou jeune cantal)
10 feuilles de menthe
1 càs d’huile de coco

Faire cuire les petits pois dans un grand volume d’eau salée pendant 5 minutes (ou selon les recommandations sur l’emballage). Les égoutter et les plonger immédiatement dans de l’eau froide avec des glaçons pour stopper la cuisson et garder la couleur verte. Découper la poitrine fumée en lardons et les faire dorer à la poêle à feu moyen. Mes égoutter sur du papier absorbant et réserver.

Dans un bol, mélanger les œufs avec la fécule, ajouter la crème, le fromage râpé, les feuilles de menthe ciselées, saler et poivrer. Egoutter les petits pois.

Préchauffer le four à 180°C.
Beurrer les ramequins avec l’huile de coco. Disposer quelques lardons au fond de chaque ramequin. Ajouter également les petits pois et 2-3 cuillères à café de ricotta. Verser dessus le mélange d’œufs. Enfourner pendant 30 minutes. Laisser légèrement tiédir avant la dégustation.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...